Interjú: Csermákdesign

Ahogy már a legelső posztban írtam, a blogon fogtok olvasni jó néhány interjút olyan kreatív magyar személyekkel, akiknek követem a munkásságát, és nagyra tartom őket. Első interjúmat Csermák Dórival készítettem el, akivel megadatott a lehetőség, hogy együtt dolgozzunk, mivel én készítettem az idei tavaszi-nyári kollekció fotóit.
Kérdeztem őt többek között a new yorki megjelenésével, az új kollekciójával és a további terveivel kapcsolatban is! Olvassátok, élvezzétek, szeressétek!

As I’ve already written in the first post, you’ll see a handful of interviews with some creative Hungarian people whose work I follow and who I have a high opinion of. I’ve made my first interview with Dóri Csermák, with whom I had the opportunity to work together, as I’ve taken the photos of her spring-summer collection.
Among other things, I asked her about her New York release, her new collection and her further plans. Read, enjoy, love!

ee_002
Általam készített fotó, az új kollekcióhoz | A photo by me, for the new collection


Mikor kezdtél el ékszereket készíteni, és hogy jött az ötlet?

A gimnáziumi éveim alatt kezdtem el, de akkor még csak magamnak, hobbiként. Nem is igazán ékszerkészítésnek indult, inkább „tárgykészítésnek”, a gondolataim megelevenedésének, kisplasztikáknak, melyekről kiderül, hogy hordhatóak. Ekkor kezdtem el másoknak is alkotni és rájönni, hogy mennyire szeretem ezt csinálni, az életem része lett. 4-5 éve pedig már több lett, mint hobbi.
When did you start fabricating jewellery and how did you come up with the idea?
I started it during my high school years, but that was just for me, as a hobby. It wasn’t even jewellery fabricating, just ’object-creating’, the animation of my thoughts, kind of statuettes that turned out to be wearable. This was the time when I started to create them for others and also when I realised how much I like doing this. It became a part of my life, and 4-5 years ago, it became more than a hobby.

Mi inspirál egy-egy új kollekció készítése során?
Nagyon sok minden hat rám inspirálóan, de talán a természetjárás és utazásaim jelentik a legnagyobb hatást. Főként a hangulatokat próbálom visszaadni, nem annyira a közvetlen környezet leképezését szeretném elérni.
What inspires you during the creation of a new collection?
A whole lot of stuff affects me that way, but my journeys and hiking might be the greatest effects. I mostly try to reproduce emotions, not so much mapping my direct surroundings.

Általában hány darabos egy kollekció és milyen időtartam alatt születnek meg a kész ékszerek?
Nehéz megmondani, hogy egy kollekció mennyi ideig készül, mivel az ötletek folyamatosan jönnek, amiket inkább csak rendszereznem kell, hogy harmóniába, egységes formába kerüljenek egymással. Amikor elkészül egy kollekció, általában 20 típusból szokott állni, főleg fülbevalók, nyakláncok és kis részben karkötők és gyűrűk. Ez a szám folyamatosan bővül és az egyedi elképzelések miatt több színben is elkészülnek az egyes darabok.
How many pieces does a collection usually have and how long does it take until the jewels are finished?
It’s hard to say how much time it is until a collection is made. The ideas are continually coming, and I have to systematize them so that they are in harmony. When a collection is finished, it usually consists of 20 types, mostly earrings, necklaces and partly bracelets, rings. This number is always growing and besides the unique concepts, certain pieces are made in different colours as well.

csermakdesign1
Egyik kedvencem Dóri 2013 mini kollekciójából (fotó: Frohmann Ágnes) | One of my favourites from Dóri’s 2013 mini collection (photo: Ágnes Frohmann)

Fontos számodra, hogy mások hogy vélekednek a darabjaidról? Ki szoktad kérni a véleményeket egy új kollekció megjelenése előtt? Ha igen, kitől/kiktől?
Nagyon fontos, bár van egy határozott elképzelésem és annak, azaz magamnak szeretnék megfelelni, de nagyon érdekel, hogy mások mit látnak egy-egy darabban, nekik hogy tetszik, hiszen én más oldalról nézem az ékszereimet. Elsősorban olyan hozzám közel álló személyek véleményét kérem ki, akikről tudom, hogy őszintén megmondják mi a meglátásuk laikus szemmel.
Is it important for you what others think of your pieces? Do you ask for opinions before releasing a collection? If so, whose?
Although I always have a firm idea and I want to meet my own demands, I’m really curious what others see in my works, how they like them, because I see my jewels from an other point of view. Primarily, I ask those who are close to me and who honestly tell their opinions with their layman eyes.

Az ékszerkészítés mellett tanulsz/dolgozol?
Dolgozom és nagyon szeretem. A légkör, a munkatársaim és a munkaköröm is olyan, hogy minden nap örömömet lelem benne, szerencsésnek érzem magam és remélem, hogy egy ideig marad ez az állapot, most az ékszerkészítés és a civil foglalkozásom tökéletesen kiegészítik egymást.
Do you study or work besides fabricating jewellery?
I work and I love it very much. The atmosphere, my colleagues and my type of work are very joyful. I find myself lucky and I hope that this state will last, because creating jewels and my profession perfectly match.

Egyedüli magyarként a Te ékszereid jutottak ki New Yorkba. Hogyan élted ezt meg?
Ezt követően hogyan tovább? Szeretnél a külföldi piac felé nyitni?
Nem lehet leírni, annyira boldog voltam, hogy nehéz megtalálni a megfelelő szavakat. Most próbálok a külföldi piac felé nyitni, pontosabban ez már korábban megtörtént, de nagy lökést adott a kiállítás. A megrendeléseken túl úgy tűnik, adódik még egy NY-i megjelenési lehetőség, de ezt egyelőre nem szeretném elkiabálni.
You were the only Hungarian, whose jewels got out to New York. How did it make you feel? What’s next? Do you want to open up in the foreign market?
Words can’t describe how happy I was. I’m trying to open up towards foreign market, more exactly, it has happened before, but this exhibition made a great push. Besides the orders, another New York release seems possible, but I don’t want to speak too soon.

csermakdesign2
Aki a klasszikus fekete-fehér kombináció megszállottja, az is talál kedvére való darabot Dóri ékszerei között. Ez a darab 2013/14 őszi-téli kollekciójának része. | Who likes the classical black-n-white combinations can find pieces to their taste among Dóri’s jewels. This one is from the 2013/14 autumn-winter collection.

Vannak már elképzeléseid a következő kollekció darabjait illetően?
Abszolút összeállt már, hogy milyen lesz, de annyit elárulhatok, hogy a mostani irány biztosan marad.
Do you have any concepts regarding the next collection?
It’s absolutely sure what it’s going to be like, and I can tell you that the current direction is going to stay.

Aki mindenképp szeretne megkaparintani egy Csermákdesign darabot, hol tud beszerezni egyet?
Több helyen is kaphatóak az ékszereim, többek között a Black Boxban, az Insituban, de mégis ami számomra a legkedvesebb, az egy szépségszalon Budapest belvárosában; ez az Essential Beauty Salon (Kecskeméti u. 5.).
Where can one get their hands on a Csermákdesign jewel who desperately wants one?
My jewels can be purchased in different locations, for example in the Black Box, Insitu, but my favourite is a beauty-shop in downtown Budapest, the Essential Beauty Salon (Kecskeméti u. 5).


Ha én egy régebbi kollekció darabját néztem ki magamnak, azt is be tudom szerezni?
Természetesen igen, egy-két darabon kívül a többi reprodukálható, de új, saját ötleteket is szívesen megvalósítok. Online, e-mailben, vagy akár telefonon is lehet rendelni az ékszerekből.
If I like a piece from an older collection, can I buy that, too?
Certainly; apart from a few pieces, the rest are reproducible, but I can materialize new, own ideas as well. The jewels can be ordered online, via e-mail or even on the phone.

Ezúton is szeretném megköszönni Dórinak az együttműködést, és hogy készségesen válaszolt a kérdéseimre, s szeretnék további sok sikert kívánni a továbbiakban!

I’d like to say thank you to Dóri for her cooperation, and that she was glad to answer my questions. I wish her good luck in the future!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s